لیفتراک (Forklift)
لیفتراک (forklift) یا افرازه نوعی ماشین است و با توجه به فعالیتی که دارد برای موارد مختلف مورد استفاده قرار می گیرد. این ماشین در اشکال مختلف برای جابجایی و انبار کردن کالا به کار برده می شود. ماشین مذکور با توجه به کاری که انجام می دهد از سوخت های مختلف همچون فسیلی، برق و گاز استفاده می کند. این ماشین دارای یک دکل، شاخک و برخی ملحقات دیگر است. این ماشین مقدار مشخصی بار را می تواند جابجا کند. میزان بار قابل حمل توسط این ماشین، از سوی کارخانه سازنده آن مشخص خواهد شد. ما در طول این محتوا در خصوص ویژگی های این ماشین و تولیدکنندگان آن و برخی خصوصیات دیگر آن مطالبی بیان خواهیم کرد.
انواع لیفتراک
لیفتراک یکی از ماشین هایی است که با توجه به کاربرد آن در انواع و ا شکال مختلف طراحی و ساخته می شود. به طور کلی انواع لیفتراک شامل هفت مورد زیر می شوند.
لیفتراک چهار چرخ
متداول ترین ماشین برای انبارداران، لیفتراک چهار چرخ می باشد. این ماشین به کمک شاخک های بلند و دکل خود توانایی جابجا کردن بارهای حجیم و سنگین را دارد. این مدل از لیفتراک می تواند دارای موتور دیزلی، برقی و گازی باشد. ارتفاع دکل این ماشین حداکثر هشت متر می باشد. ویژگی خوب این ماشین ها این است که توانایی نصب الحاقیه های مختلف را دارند. به طور مثال کاربر برای رفع نیاز خود می تواند وسایلی همچون شیفت، رول گیر، کارتن پلمپ و غیره را به این ماشین نصب کرده و مورد استفاده قرار دهد.
لیفتراک سه چرخ
بزرگترین تفاوت این ماشین با نوع چهار چرخ آن، تعداد چرخ های به کار رفته در آن می باشد. همانطور که از نام آن پیدا است دارای سه چرخ است. دوچرخ آن در جلو و یک چرخ آن در عقب جای گرفته اند. این ماشین ها به دلیل قدرت بالا و شعاع گردش پایینی که دارند برای کار در راهروهای باریک بسیار کارآمد هستند. به طور مثال در سردخانه های نگهداری میوه، در انبارهای نگهداری دارو و انبارهای مواد غذایی استفاده از آنها بسیار متداول است. این مدل از ماشین های مذکور عموما دارای موتور برقی هستند.
استاکر
استاکر نوعی لیفتراک است که امکان بلند کردن بار تا ارتفاع بالا را در اختیار کاربر قرار می دهد. این ماشین دارای دو نوع شاخک متحرک و ثابت است. همچنین یک دکل و یک دسته حرکت دارد. استاکرها برای تامین نیروی مورد نیاز خود از موتورهای برقی استفاده می کنند.
استفاده از این ماشین برای چیدن کالاها در ارتفاع بالا و راهروهای باریک رایج است. حداکثر باری که توسط این ماشین می تواند جابجا و حمل و نقل شود تقریبا دو تن می باشد. دکل استاکرها نیز ارتفاعی معادل شش متر دارد. استاکرها بر خلاف لیفتراک های چهار چرخ امکان نصب الحاقیه های متفاوت را ندارند.
ریچتراک
متداول ترین و شاید محبوب ترین انواع لیفتراک ها برای کار در راهروهای باریک که دارای قفسه بندی های مرتفع هستند انواع ریچتراک ها می باشند. ریچتراک ها برای جابجایی کالا تا ارتفاع حدود چهارده متر کاملا کارآمد عمل می کنند. ریچتراک ها از نظر ظاهری شباهت زیادی به استاکرها دارند. اما از نظر نحوه کار و عملکرد بسیار با یکدیگر تفاوت دارند.
ریچتراک ها برای کار در فضای بسته مناسب هستند. همچنین به دلیل این که توانایی چرخش زیادی ندارند برای کار در راهروهای باریک و فضاهای سربسته کاملا مناسب می باشند. با این وجود ریچتراک ها در مساحت های کم و در راهروهای باریک توانایی حمل بار قابل ملاحظه ای را خواهند داشت. همچنین می توانند بار را در ارتفاع بالا و با دقت بسیار خوبی جابجا کنند.
بخوانید: مقایسه لیفتراک و ریچتراک چیست ؟
پالت تراک
جک پالت های مدرنیزه شده را پالت تراک می گویند. این ماشین ها را می توان در دو دسته برقی و نیمه برقی جای داد. این ماشین برای جابجا کردن بار در انبار کاملا مناسب و ایده آل است. تفاوت پالت تراکهای برقی با نیمه برقی در این است که پالت های برقی فرایند باربری و حرکت را به صورت کاملا خودکار و بدون دخالت اپراتور انجام می دهند. در حالی که پالت تراک های نیمه برقی فقط باربری را به صورت خودکار انجام خواهند داد. حرکت بار می بایست توسط اپراتور انجام گیرد.
ساید لودر
ساید لودر یا لودرهای جانبی، مناسب کار در راهروهای باریک هستند. همچنین این وسیله برای حمل و جابجایی کالاهایی که طویل هستند بسیار مناسب می باشند. از جمله این کالاها می توان به لوله های مختلف، انواع الوار و تخته چوب ها اشاره کرد. ساید لودرها دارای شاخک هایی هستند که توانایی حمل بارهای ذکر شده را دارند. این شاخک ها برای لیفتراک های معمولی که در بالا در مورد آنها توضیح داده شد مناسب نیستند. دلیل این امر این است که توانایی جابجا کردن آن ها را نخواهند داشت.
لیفتراک تلسکوپی یا تله هندلر
ماشین دیگری که برای جابجایی بار در ارتفاع بالا می تواند کارآمد باشد، تله هندلر است. این ماشین ها توان دسترسی به مکان ها و زاویه هایی را دارند که ماشین های معمولی به طور حتم نمی توانند به آنها دست پیدا کنند. لیفتراک های تلسکوپی تجهیزات مخصوصی دارند که قابل استفاده در انبارهای معمولی نمی باشند. به همین جهت استفاده از این ماشین ها در همه انبارها توصیه نمی شود.
همانطور که در بالا انواع لیفتراک را نام بردیم لازم است در خصوص هر یک توضیحات مختصری ارائه دهیم. ما قبلا ذکر کردیم از این ماشین ها برای موارد خاصی استفاده می کنند. هدف از طراحی و ساخت این ماشین ها، جابجا کردن و به طور کلی حمل و نقل بار و کالاها در اندازه ها و ابعاد مختلف می باشد.
شرایط استفاده از این ماشین و نیز نوع کارایی که خواهد داشت موجب تفاوت در طراحی آن با انواع دیگر خواهد شد. در تعریف عمومی از این ماشین که در اولین قسمت این متن نیز ارائه شد عامه مردم گمان می کنند لیفتراک ماشینی است که دارای یک شاخک متحرک و چهار چرخ است که برای حمل و نقل کالا کارایی دارد.
در تعریف و دسته بندی بین المللی که برای این ماشین به کار رفته است، تمام ماشین هایی که دارای شاخک هستند و قادر به جابجایی بار می باشند را لیفتراک می نامند. بر این اساس انواع ماشین هایی که در بالا ذکر کردیم در گروه لیفتراک ها جای خواهند گرفت. به طور کلی می توان چنین ذکر کرد که لیفتراک های چهار چرخ برای جابجایی کالا مناسب هستند. انواع سه چرخ این ماشین مناسب جابجایی کالا در راهروهای باریک می باشند و استاکرها و ریچتراک ها نیز برای چیدمان کالا در قفسه های بلند در راهروهای باریک بسیار کارآمد عمل خواهند کرد.
انواع لیفتراک از لحاظ کارایی
ما در بالا توضیح دادیم، لیفتراک ماشینی است که برای حمل و جابجایی بار مورد استفاده قرار می گیرد. این ماشین ها دو شاخک در جلو دارند که برای جابجایی و حمل و نقل کالا از آنها استفاده می کنند. شاخک ها یا دکل ها با توجه به نوع فعالیت و مکان استفاده از این ماشین متفاوت می باشند. انواع لیفتراک ها را بر حسب نوع موتور به کار رفته در آنها می توان در سه دسته کلی جای داد. موتور یک بخش مهم و حیاتی در این ماشین ها است. دلیل این امر این است که موتور قدرت لازم برای کارکرد این ماشین را تامین می کند.
لیفتراک ها را می توان در دو دسته سوختی و برقی جای داد. همچنین این ماشین ها را بر اساس توانایی حمل و نقل، نوع باری که جابجا می کنند و اندازه بار و وزن آن، ارتفاع بالا بردن بار و گنجایشی که دارند نیز می توان دسته بندی کرد. انتخاب این ماشین ها برای کارکردهای مختلف با توجه به نیازهای صنعتی صورت می گیرد. به طور مثال گنجایش بار قابل حمل توسط آن، ارتفاع بالا بردن بار، فضای کار ماشین، نوع سوخت و هزینه های تعمیر و نگهداری بر کارایی این ماشین اثرگذار است.
انواع لیفتراک از لحاظ نوع سوخت
دسته بندی دیگری که برای انواع سوخت لیفتراک ها می توان در نظر گرفت با توجه به منبع تغذیه آنها انجام می شود. بر این اساس ماشین های مذکور را می توان در دو دسته لیفتراک های سوختی و برقی جای داد. مدل های سوختی، به طور معمول از گاز، بنزین و دیزل به عنوان منبع تغذیه خود استفاده می کنند. این مدل از لیفتراک ها به تعمیرات مداوم و دوره ای نیاز دارند.
بزرگ ترین تفاوت این ماشین ها با انواع برقی در تولید آلودگی صوتی و آلودگی هوا است. بر این اساس ماشین های مذکور که از سوخت های فسیلی یا گازی و دیزلی استفاده می کنند برای استفاده در مکان هایی که از نظر آلودگی هوا وضعیت پاکی ندارند مناسب نخواهند بود. به طور کلی انواع سوختی این ماشین با توجه به نوع سوختی که استفاده می کنند در یکی از سه دسته زیر جای خواهند گرفت.
-
لیفتراک بنزینی
این لیفتراک ها به دلیل این که سوخت ارزان تری مصرف می کنند بیش از انواع دیگر ماشین ها مورد استفاده قرار می گیرند. استفاده از این ماشین ها در کارخانه ها و انبارهای کوچک رواج دارد. همچنین در انبارهای کوچک و محیط های صنعتی که حجم کار کمی دارند بسیار کاربرد دارند. استفاده از بنزین به عنوان سوخت در این ماشین ها مزیت هایی دارد که از آن جمله می توان به قابلیت شروع آسان، سریع و قابلیت اجرای بالا در دماهای پایین اشاره کرد. از جمله معایب استفاده از سوخت بنزین می توان به کاهش قدرت و کارایی در این ماشین ها اشاره کرد. دلیل این امر سوختن ناقص بنزین در موتور می باشد.
-
لیفتراک دیزلی
این لیفتراک ها از سوخت دیزل استفاده می کنند به همین دلیل آنها را مدل های دیزلی می نامند. این ماشین ها برای حمل و نقل بار در مکان های صنعتی و بزرگ استفاده می شوند. همچنین این مدل از ماشین ها برای حمل بارهای سنگین استفاده می شوند.
لیفتراک دیزلی به دلیل داشتن سیستم هیدرولیکی که از پمپ های هیدرولیکی کمک می گیرند توانایی حمل بار تا ارتفاع بالا را دارند. بنابراین این ماشین ها به دلیل توانایی بالای موتور نصب شده بر روی آنها مناسب کار در بنادر، انبارها و کارخانه های بزرگ می باشند. از جمله مزیت های استفاده از این ماشین ها می توان به ساختار ساده، مقاومت بالا در برابر شرایط سخت و رانندگی آسان اشاره کرد. علاوه بر موارد فوق کارایی بالای این ماشین مزید بر علت شده تا کاربران بسیاری از آن استفاده کنند. نکته مهم در خصوص استفاده از این ماشین ها این است که هزینه تامین سوخت آنها کمتر از انواع دیگر لیفتراک ها است.
استفاده از این لیفتراک ها نیازمند مراقبت های منظم و بازرسی های دوره ای هستند. همانطور که قبلا نیز اشاره کردیم توصیه می شود از این ماشین در محیط های باز بهره برد. دلیل این امر این است که گازهای خروجی از اگزوز این ماشین در فضای باز تخلیه می شود. برای جلوگیری از این امر کاربر می تواند از کاتالیزورهای مناسب و نیز از تصفیه کننده های اگزوز استفاده کند. از جمله مزیت های استفاده از سوخت دیزلی در این ماشین ها می توان به موارد زیر اشاره کرد.
حتما بخوانید: تفاوت لیفتراک برقی و دیزلی
مزایای لیفتراک دیزلی
- عملکرد بهتر: در دیزل به دلیل بالا بودن نسبت سوخت به هوا عملکرد ماشین افزایش می یابد.
- نگهداری آسان: قطعاتی که در این ماشین موجب حرکت میشوند خیلی کمتر از انواع دیگر ماشین های مشابه هستند. به همین دلیل در صورت بروز آسیب، قطعه های کمتری را باید مورد تعمیر یا تعویض قرارداد. از طرفی نگهداری و محافظت از این قطعه ها نیز آسان تر است.
- مصرف سوخت کم: لیفتراک های دیزلی نسبت به مدل های دیگر سوخت کمتری مصرف می کنند.
- صرفه جویی: با توجه به مواردی که در بالا ذکر کردیم استفاده از سوخت دیزل موجب صرفه جویی در هزینه های تمام شده استفاده از لیفتراک خواهد شد.
- دوستدار محیط زیست: سوخت دیزلی پس از احتراق، کمترین میزان گازهای گلخانه ای را تولید می کند. بنابراین کمترین میزان تولید آلودگی هوا را خواهد داشت. همچنین از نظر محیط زیستی استانداردهای بالایی دارد.
معایب لیفتراک دیزلی
استفاده از لیفتراک های دیزلی معایبی نیز دارد که سعی می کنیم برخی از مهمترین آن ها را بیان کنیم. مهمترین عیب این ماشین ها گازهای خروجی از اگزوز آن ها است که برای افراد بیمار و نیز برای سالمندان مضر هستند. در صورت استفاده از این ماشین ها در محیط های سربسته ممکن است آلارم دود فعال شود. به همین دلیل توصیه می شود این لیفتراک ها را در محیط های باز و بیرونی مورد استفاده قرار دهید.
این مدل ها از نظر اندازه و سایز بزرگ بوده به همین دلیل بهتر است در محیط های باز و بزرگ مورد استفاده قرار بگیرند. این ماشین از مدل های برقی ارزان تر و از انواع دوگانه سوز گران تر است. همچنین ذکر این نکته الزامی است که هزینه های مربوط به تعمیر و نگهداری این مدل از ماشین ها نسبت به انواع برقی گران تر و نسبت به انواع دوگانه سوز ارزان تر است.
-
لیفتراک دوگانه سوز
لیفتراک دوگانه سوز را می توان از محبوب ترین لیفتراک های موجود در بازار دانست. ماشین های دوگانه سوز یا LPG از جمله مدل های محبوب و ارزان قیمت هستند. این ماشین را می توان هم در محیط های باز و هم در محیط های بسته مورد استفاده قرار داد. استفاده از آنها بسیار راحت است. همچنین قیمت آنها نیز به صورت رقابتی تعیین می شود.
معایب لیفتراک دوگانه سوز
از جمله معایب استفاده از این ماشین ها می توان به هزینه بالای تامین سوخت آن ها اشاره کرد. همچنین لازم است در فصول سرد سال برای جلوگیری از یخ زدن موتور و دیگر مایعات درون ماشین از ضدیخ بهره مند شد. استفاده از این ماشین دارای مزیت هایی نیز می باشد که می توان برخی از مهمترین آنها را به شرح زیر بیان کرد.
مزیت لیفتراک دوگانه سوز
- بخار اگزوز این ماشین ها آلودگی کمتری نسبت به انواع دیزلی و بنزینی دارد.
- این ماشین ها صدای کمتری نسبت به انواع بنزینی و دیزلی تولید می کنند.
- در صورت استفاده از کاتالیزور برای کنترل آلاینده های خروجی از این ماشین عملکرد بهتری در دماهای بالا مشاهده خواهید کرد.
- سرعت جابجایی و شتاب این ماشین ها در مقایسه با انواع دیگر لیفتراک ها بالاتر است.
- سرعت بالابری این ماشین نسبت به انواع دیگر بالاتر است.
-
لیفتراک برقی
لیفتراک های برقی از یک باتری که قابلیت شارژ مجدد دارد به عنوان منبع تغذیه خود استفاده می کنند. این ماشین ها صدا تولید نمی کنند، همچنین آلودگی بسیار کمتری تولید می کنند. به همین دلیل برای کار در مکان هایی که نباید صدای بلند تولید کرد گزینه مناسبی هستند. لازم به ذکر است که نگهداری و در صورت نیاز تعمیر مدل های برقی هزینه کمتری نسبت به مدل های سوختی دارد. همچنین هزینه تامین سوخت آنها نیز کمتر از ماشین های سوختی است.
لیفتراک های برقی را می توان در چند دسته مختلف جای داد. این ماشین ها از نظر تولید آلاینده ها کاملا پاک محسوب می شوند. به همین دلیل می توان از آن ها در محیط های داخلی و بسته استفاده کرد. از طرفی این ماشین ها هیچ گونه صدایی تولید نمی کنند بنابراین استفاده از آن ها در محیط های بسته امکان پذیر است. در واقع باید گفت هیچ آسیبی متوجه شنوایی راننده این ماشین ها نخواهد بود. با این وجود می توان این ماشین ها را در دسته ماشین آلات دوستدار محیط زیست جای داد.
مطالب مرتبط: کاربرد لیفتراک برقی
انواع لیفتراک برقی
انواع لیفتراک های برقی یا الکتریکی را می توان در سه دسته جای داد.
- استاکر ها
- کانتر بالانس ها
- ریچتراک ها
مزایای لیفتراک برقی
استفاده از لیفتراک های برقی یا الکتریکی دارای یک سری مزایا است که در ادامه برخی از مهمترین مزیت های این ماشین ها را بیان خواهیم کرد. مهمترین مورد، مقرون به صرفه بودن این ماشین ها از نظر تامین انرژی است. بر این اساس شارژ باتری لیفتراک های الکتریکی نسبت به تهیه سوخت برای ماشین های دیزلی و بنزینی مناسب تر و مقرون به صرفه تر است. منبع تغذیه در این ماشین ها باتری هایی قابل شارژ هستند.
این باتری ها معمولا دارای وزن پایینی می باشند. به همین دلیل حرکت آن ها سریعتر و آسان تر اتفاق می افتد. رانندگی کردن با این ماشین ها بسیار آسان است. دلیل این امر این است که لیفتراک های برقی یا الکتریکی فاقد هر گونه دنده اتوماتیک یا خودکار می باشند. این ماشین ها فقط دو پدال گاز و ترمز را دارند. به همین علت کنترل و مدیریت آن توسط راننده بسیار آسان تر از انواع دیگر خواهد بود.
معایب لیفتراک برقی
از جمله معایب استفاده از لیفتراک های برقی نیز می توان به موارد زیر اشاره کرد.
- هزینه های اولیه شارژ باتری و تهیه باتری بسیار بالا است.
- مادامی که باتری ماشین در حال شارژ شدن است نباید از آن استفاده کرد. البته اگر کاربر بتواند یک باتری یدک برای مواقعی که باتری را شارژ می کند تهیه کند امکان استفاده از ماشین فراهم خواهد بود. البته لازم است ذکر کنیم که تهیه باتری یدک بسیار هزینه بر است.
- استفاده از این ماشین ها در سطوح صاف امکان پذیر است. البته می توان در سطوح شیبدار نیز از آنها استفاده کرد ولی باید خاطر نشان کرد که مصرف باتری دو برابر خواهد شد. البته می توان با تهیه یک باتری قوی تر این مشکل را برطرف نمود.
- استفاده از لیفتراک های برقی در مناطقی که از نظر جغرافیایی مرطوب و شرجی هستند خیلی توصیه نمی شود. دلیل این امر این است که ممکن است مشکلاتی در سیم کشی آن ظاهر شود که خطرناک است.
کاربرد لیفتراک
لیفتراک ها در صنایع مختلف مورد استفاده قرار می گیرند. در زیر برخی از صنایعی که از انواع این ماشین ها می توان در آنها استفاده کرد چندین مورد را نام خواهیم برد.
- صنایع خودروسازی
- صنایع نساجی
- صنایع کاغذسازی
- صنایع داروسازی
- صنایع تولید لوازم بهداشتی و آرایشی
- صنایع سیمان
- صنایع ساختمان سازی
- صنایع غذایی
- صنایع تولید نوشیدنی
اجزای لیفتراک
همانطور که میدانید لیفتراک نوعی ماشین است که از تعداد زیادی قطعه های مختلف تشکیل شده است. این ماشین در واقع یک سیستم است که از کنار هم قرار گرفتن تعداد زیادی قطعه و وسایل مختلف ساخته شده است. در ادامه برخی از اجزای به کار رفته در این ماشین ها را نام برده و به اختصار توضیحاتی در خصوص آنها بیان خواهیم کرد.
- قاب ماشین: یکی از مهمترین و حیاتی ترین قطعه های به کار رفته در ساختار این ماشین، قاب آن است. در واقع قاب ماشین پایه و اساس آن را تشکیل می دهد. تمام اجزا و قطعه های مهم و حساس لیفتراک به قاب آن متصل خواهند شد.
- وزنه ضد: این وزنه ها، وزنه هایی از جنس چدن می باشند که به قسمت عقب ماشین متصل خواهند شد. وجود این وزنه ها موجب حفظ تعادل در ماشین حین بلند کردن بار خواهد شد. وزنه های چدنی نام برده در لیفتراک هایی وجود دارند که سوخت بنزینی، دیزلی یا دوگانه سوز مصرف می کنند. در مدل های برقی و الکتریکی از باتری های سربی و اسیدی استفاده می شود.
- منبع نیرو: منبع نیرو در واقع همان منبع تامین کننده انرژی برای انجام فعالیت ماشین است. این منبع نیرو می توان CNG، LPG، گازوئیل و یا گاز طبیعی باشد. همچنین اگر ماشین از نوع برقی یا الکتریکی باشد می توان از باتری هایی که سلول های سوختی دارند استفاده کرد. همچنین باتری هایی که اسیدی و سربی هستند نیز می توانند مورد استفاده قرار گیرند.
- کالسکه: کالسکه روی ریل های دکل ماشین ثابت خواهد شد. در واقع کالسکه به عنوان پایه ماشین نقش مهمی ایفا می کند. حضور کالسکه باعث می شود تا بالا و پایین رفتن دکل به آسانی صورت گیرد.
- دکل: دکل لیفتراک از ریل هایی که در یکدیگر قفل شده اند ساخته می شود. ریل ها کمک می کنند تا دکل ها به صورت افقی کنترل گردند. حضور دکل ها موجب بالا و پایین بردن بار خواهد شد. بیشتر بدانید: دکل لیفتراک و انواع آن
- رول گیر ماشین: رول گیرها یکی از الحاقیه های لیفتراک ها هستند که امکان جابجا کردن و حمل کردن اجسام طویل را به کاربر این ماشین ها می دهند. رول گیرها در واقع دوبازوی بزرگ هستند که می توانند اجسام بزرگ و طویل را در خود جای دهند. رول گیر های متصل شده به این ماشین ها می توانند به اندازه 360 درجه چرخش داشته باشند.
- عدل گیر ماشین: عدل گیر نیز یکی از قطعه هایی است که به صورت الحاقیه می توان در لیفتراک ها از آن استفاده کرد. این قطعه در جابجایی و حمل بار کمک شایانی خواهد کرد. محصولاتی همچون کاغذ، منسوجات، خمیر کاغذ و موادی از این دست را می توان به کمک عدل گیر جابجا نمود.
- ساید شیفت: ساید شیفت نیز مانند عدل گیر نوعی الحاقیه است که موجب جابجا شدن عرضی بار می شود. در واقع با نصب این قطعه کاربر می تواند بار را به صورت عرضی و به چپ و راست جابجا کند. استفاده از این قطعه در لیفتراک موجب صرفه جویی در زمان و تسریع در انجام وظایف خواهد شد.
- بلوک گیر: این قطعه نیز در گروه الحاقیه های لیفتراک جای می گیرد. از این قطعه برای جابجا کردن و بلند کردن بلوک ها استفاده می کنند. این قطعه در کنار محصول مورد نظر قفل خواهد شد. پس از قفل شدن آن را با فشار زیادی نگهداری می کند. از بلوک گیر عمدتا برای انجام کارهای ساختمانی، در صنایع کاشی و سرامیک و موارد مشابه استفاده می کنند.
- فورک پوزیشنر: فورک پوزیشنر نیز یکی از الحاقیه های لیفتراک است که حمل بار را به خوبی کنترل می کند. در واقع این قطعه موجب آسان شدن و سرعت بخشیدن به حمل بار می شود. این قطعه این عمل را با تنظیم فاصله شاخک ها انجام خواهد داد.
- کارتن کلمپ: این قطعه نیز یکی از قطعه های الحاقیه ای لیفتراک محسوب می شود. این قطعه حاوی دو بازوی آلومینیومی است که حمل بارهای سست و بدون پالت را آسان کرده و سرعت خواهد بخشید.
مقاله مرتبط: آشنایی با اجزای لیفتراک
اجزای بیرونی و درونی لیفتراک
به طور کلی اجزای به کار رفته در ساخت یک لیفتراک را می توان در دوسته اجزای بیرونی و درونی جای داد. این اجزا در قالب جدول زیر ارائه شده اند.
اجزای بیرونی | اجزای درونی |
زنجیر بالابری | دیفرانسیل |
حفاظ | شیر هیدرولیک |
کابین | رگلاتور، میکسر، کاربراتور |
دکل | انواع فیلترها |
کریج | باتری |
ساید شیفت | گیربکس |
شاخک | واتر پمپ |
چراغ ها | موتور |
درپوش موتور | شمع ها ووایرها |
شیلنگ های هیدرولیک | مخزن فیلتر هوا |
مخزن سوخت | رادیاتور |
وزنه تعادل |
خرید لیفتراک از هلی لیفتراک
شرکت هلی در خصوص لیفتراک های خود اطلاعات مناسبی در اختیار کاربران قرار می دهد. اطلاعات مذکور موجب افزایش آگاهی و اطلاعات کاربران در خصوص لیفتراک های این شرکت شده و به یک انتخاب و خرید آگاهانه منجر خواهند شد. این مجموعه به درخواست مشتریان خود در زمینه های مختلف پاسخ مثبت می دهد. در واقع این شرکت مشتری خود را مجبور به انتخاب از میان چند گزینه محدود نمی کند. نمایندگی های متعددی از این مجموعه در سراسر کشور وجود دارد. نمایندگی های این مجموعه انواع لیفتراک های برقی، دیزلی و دوگانه سوز را با بالاترین کیفیت در اختیار مشتریان قرار می دهند.
بخوانید: خرید و فروش لیفتراک liftruck
قیمت لیفتراک
برای خرید و قیمت لیفتراک لازم است به یک سری نکات توجه شایانی نشان داد. به طور مثال علاوه بر این که توجه به مشخصات فنی و تخصصی این ماشین ها اهمیت دارد دانستن قیمت آنها نیز مهم است. مشخصات فنی این ماشین ها بستگی به مدل آنها و نیز بستگی به شرکت سازنده آن ها دارد. در واقع مدل و شرکت سازنده موجب تفاوت در مشخصات فنی این ماشین ها خواهند شد. به طور کلی دانستن برخی مشخصات فنی به خرید بهتر و انتخاب درست تر برای رفع نیاز شما کمک شایانی خواهند کرد. از جمله مشخصات فنی که هنگام انتخاب و خرید یک لیفتراک باید به آنها توجه داشته باشید می توان به موارد زیر اشاره کرد.
- گنجایش حمل بار: منظور از گنجایش یعنی حداکثر میزان وزنی که این ماشین می تواند آن را حمل و جابجا کند. گنجایش این ماشین ها را معمولا بر حسب تن یا گاها بر حسب کیلوگرم بیان خواهند کرد. گنجایش حمل بار این ماشین ها حداقل یک تن و حداکثر 30 تن می باشد.
- ارتفاع بالابر ماشین: حداکثر ارتفاعی که ماشین می تواند بار را تا آنجا جابجا کند، ارتفاع بالابر آن ماشین گفته می شود. این ویژگی معمولا بر حسب متر یا سانتی متر ذکر می شود. ارتفاع بالابر ماشین بستگی به نوع دکل ها و شاخک های استفاده شده در آن دارد. دکل های به کار رفته می توانند دوبلکس یا تریبلکس باشند. هر یک از این دکل ها توانایی مخصوصی در بالا بردن بار دارند.
- نوع دکل ماشین: دکل، سازه ای عمودی است که موجب نگه داشته شدن شاخک های روی لیفتراک می شود. دکل ها امکان جابجایی و بالا و پایین شدن دارند. دکل ها را می توان در دسته های متفاوتی جای داد. به طور مثال دکل های دوبلکس، دکل های تریبلکس و دکل های چهارتایی از این دسته می باشند. هر یک از دکل های ذکر شده توانایی خاصی در بالا بردن بار دارند. نوع دکل ها پایداری ماشین را تعیین می کنند.
- طول شاخک های ماشین: طول شاخک ها بر قیمت ماشین اثر بسزایی دارد. دلیل این امر این است که طول و اندازه شاخک ها نوع باری که ماشین می تواند حمل کند را مشخص خواهد کرد.
- شعاع چرخش ماشین: به حداقل فضایی که یک ماشین برای چرخش 180 درجه ای نیاز دارد شعاع چرخش آن می گویند. این ویژگی، قدرت مانور پذیری و حرکت در راهروهای تنگ و باریک را برای کاربر فراهم می کند.
- سوخت ماشین: ما در بالا توضیح دادیم که لیفتراک ها از سوخت های متفاوتی استفاده می کنند. هزینه تهیه سوخت ماشین و اثرات محیط زیستی و نیز نیازهایی که مدتی پس از استفاده برای تعمیر و نگهداری از لیفتراک باید به آنها توجه کرد، همگی بر قیمت تمام شده این ماشین اثرگذار هستند.
- اندازه ماشین: وقتی از ابعاد دستگاه صحبت می کنیم، منظور ما طول، عرض و ارتفاع آن است. قبل از انتخاب و خرید ماشین باید اطمینان حاصل کنید که امکان حرکت و چرخش در محیط کاری شما را خواهد داشت.
- وزن: وزن ماشین بر میزان پایداری آن و نیز بر میزان گنجایش و ظرفیت آن موثر است. بنابراین وزن یکی از مهمترین ویژگی های فنی لیفتراک ها می باشد.
- سیستم قدرت ماشین: موتور به کار رفته در لیفتراک با توجه به نوع سوخت استفاده شده، توان و عملکرد متفاوتی از خود نشان می دهد.
- لاستیک های ماشین: یکی از قطعه هایی که بسیار مهم است لاستیک ها هستند. لاستیک ها کمک می کنند تا ماشین بتواند وزن خود و بار را به خوبی تحمل کند. هنگام خرید دستگاه و نیز خرید لاستیک ها لازم است به مواردی توجه داشته باشید. از جمله موارد مهم که برای خرید و انتخاب لاستیک های لیفتراک لازم است به آنها توجه داشت می توان به موارد زیر اشاره کرد. نوع لاستیک بسیار مهم است. لاستیک ها را می توان در سه دسته پنوماتیکی، جامد و بالشتکی جای داد. همچنین اندازه لاستیک ها و تعداد به کار رفته در لیفتراک که می تواند چهار یا سه عدد باشد بسیار مهم است.
اجاره لیفتراک
در صورتی که قصد اجاره کردن یک لیفتراک را دارید قبل از آن لازم است با انواع لیفتراک ها و نحوه عمل آنها آشنا شوید. با توجه به محیط کاری خود که یک محیط بسته است یا باز و نیز با توجه به باری که دارید می بایست مناسب ترین نوع را انتخاب کرده و از طریق مجموعه هایی که اقدام به اجاره دادن این ماشین آلات می کنند برای رفع نیاز خود اقدام کنید. اجاره لیفتراک برای جابجا کردن یک سری کالاهای مخصوص انجام می شود. بنابراین لازم است نوع کالا، محیط جابجا کردن کالا و شرایطی از این دست را در نظر گرفته، سپس برای اجاره کردن آن اقدام کنید.
لیفتراک لانکینگ (شهباز)
لیفتراک لانکینگ (lonking) یکی از قدرتمندترین لیفتراک های موجود در بازار است. این برند انواع مدل های دیزلی، برقی، دوگانه سوز و غیره را طراحی و تولید می کند. هر یک از ماشین های تولید شده در این شرکت با ظرفیت مختلف برای انجام امور متفاوت کاربرد دارند. لیفتراک های این مجموعه با طراحی ساده، ایمنی بالا و عملکرد خوب زبانزد هستند. از ماشین های تولید شده در این مجموعه در صنایع مختلف اعم از ساختمان، حمل و نقل، خودروسازی و غیره می توان بهره برد. از جمله ویژگی های ماشین های تولید شده در این مجموعه می توان به سیستم های کنترل پیشرفته، نمایشگر هوشمند، سیستم تهویه و فیلتر هوا اشاره کرد.
لیفتراک تویوتا
شرکت تویوتا یکی از شرکت های معتبر و بزرگ در ژاپن است که به طراحی و تولید انواع ماشین آلات صنعتی و غیر صنعتی مشغول است. به طور کلی تولیدات این شرکت را می توان در چهار دسته زیر جای داد.
- خودروسازی
- موتور و ماشین آلات
- دستگاه های الکترونیک و الکتریکی
- تجهیزات ساخت و ساز و لیفتراک
اولین لیفتراک تولید شده در این مجموعه در سال 1956 با توان حداکثر یک تن تولید شد. کارخانه تولید لیفتراک این برند در سال 1990 میلادی در ایالات متحده راه اندازی شد. اولین لیفتراک های برقی این مجموعه در سال 1975 با هدف کاهش آلودگی هوا طراحی و روانه بازار شدند.
لیفتراک هیوندا
مجموعه هیوندا در سال 1972 میلادی تاسیس شد. این شرکت همواره رهبر بلامنازع تولید ماشین آلات سنگین و صنعتی در جهان بوده و هست. زیر شاخه های این شرکت عبارتند از
- شرکت ها دریایی و مهندسی هیوندا
- کارخانه های صنعتی
- موتور و ماشین آلات
- دستگاه های الکتریکی
لیفتراک هلی
یکی از شرکت هایی که اقدام به طراحی و تولید انواع لیفتراک های برقی، دیزلی و دوگانه سوز و غیره می کند هلی است. این مجموعه انواع مدل های برقی از تناژ یک تا چهار تن را تولید و روانه بازار می کند. همچین مدل های دیزلی با تناژ یک تا 42 تن را به بازار عرضه می کند. لیفتراک های دوگانه سوز این مجموعه همچنین دارای ظرفیت یک الی پنج تن می باشند. این مجموعه امکان خرید انواع لیفتراک های دست دوم را برای آن دسته از کاربرانی که توانایی خرید لیفتراک های نو را ندارند فراهم کرده است.
لیفتراک کوماتسو
لیفتراک کوماتسو یکی از قدیمی ترین برندهای تولید ماشین آلات در جهان است. این شرکت در زمینه طراحی و ساخت تجهیزات صنعتی و تجهیزات ماشین آلاتی همچون لیفتراک در سطح دنیا اعتبار داشته و شناخته شده است. محصولات این شرکت را می توان در بازارهای ایران مشاهده و خریداری نمود. متاسفانه با شدت گرفتن تحریم ها واردات ماشین های این برند به کشور ممنوع شده است. به همین دلیل به تدریج از تعداد آن ها و قطعات مورد نیاز این ماشین ها در بازار داخلی روز به روز کاسته خواهد شد.
لیفتراک دوسان
این شرکت فعالیت خود را از سال 1896 میلادی آغاز کرده است. محصولات این شرکت به واسطه کیفیت بالا و قیمت مناسب بسیار مورد استفاده قرار می گیرند. مجموعه دوسان در واقع یکی از رهبران بزرگ جهان در زمینه تولید لیفتراک است. این مجموعه با بیش از پنجاه سال تجربه حرفه ای توانسته است محصولات خود را به بیش از 90 کشور جهان صادر کند.
مزایا و معایب لیفتراک
- بخار اگزوز مدل های برقی آلودگی کمتری نسبت به انواع دیزلی و بنزینی دارد.
- ماشین های برقی صدای کمتری نسبت به انواع بنزینی و دیزلی تولید می کنند.
- می توان از کاتالیزور برای کنترل آلاینده های خروجی از این ماشین استفاده کرد.
- سرعت بالابری مدل برقی نسبت به انواع دیگر بالاتر است.
- هزینه های اولیه شارژ باتری و تهیه باتری بسیار بالا است.
- مادامی که باتری ماشین در حال شارژ شدن است نباید از آن استفاده کرد.
- استفاده از این ماشین ها در سطوح صاف امکان پذیر است.
- استفاده از لیفتراک های برقی در مناطقی که از نظر جغرافیایی مرطوب و شرجی هستند خیلی توصیه نمی شود.
تعمیر لیفتراک
لیفتراک ها، ماشین هایی هستند که استفاده از آن ها در تمام صنایع بزرگ و کوچک و کارخانه های مختلف و نیز در بنادر و انبارها توصیه می شود. استفاده مداوم و روزانه از این ماشین ها موجب می شود گاها دچار آسیب شده و نیاز به تعمیر پیدا کنند. در خصوص تعمیر انواع لیفتراک آنچه اهمیت دارد داشتن دانش و مهارت کافی برای انجام تعمیر و در اختیار داشتن لوازم و قطعه های یدکی اصل ماشین است. یک تعمیر کار با در اختیار داشتن قطعه های اصل به خوبی می تواند لیفتراک را تعمیر کرده و مانند روز اول آن را به کاربر تحویل دهد. مراکز متعددی هستند که تعمیر انواع لیفتراک های برقی، دیزلی و دوگانه سوز و غیره را از هر برند و شرکتی انجام می دهند.
لیفتراک دست دوم (لیفتراک کارکرده)
در صورتی که از نظر مالی توانایی خرید یک لیفتراک نو و جدید را ندارید می توانید از طریق بسیاری از مجموعه های مختلف برای خرید یک لیفتراک دست دوم یا کارکرده اقدام کنید. تمام نکاتی که در بالا در خصوص خرید یک لیفتراک نو ذکر کردیم را باید برای خرید انواع دست دوم نیز مورد توجه قرار داد.
حتما بخوانید: خرید و اجاره لیفتراک دسته دوم
تامین قطعات یدکی لیفتراک و ماشین آلات صنعتی
در صورتی که لیفتراک شما نیازمند تعمیر و تعویض قطعه شد می بایست از فروشگاه های معتبر برای تهیه قطعات آن اقدام کنید. شرکت های متعددی وجود دارند که قطعه های مورد نیاز انواع ماشین آلات سنگین و سبک صنعتی و نیمه صنعتی همچون لیفتراک را در اختیار کاربران قرار می دهند.